Focaccia a Don Pepito-ban

A pizza a világ legkedveltebb étele, na jó, legalábbis Európában és Amerikában. Ugyanebből az alaptésztából készül a kevésbé ismert kenyérlángos is, a focaccia. A focaccia [ejtsd: fokáccsá] egy hagyományos olasz kenyér, amit talán már évszázadok óta ugyanígy készítenek a mammák.

Az eredete egészen a föniciaki koráig nyúlik vissza. A reneszánsz idején Rómában már az esküvői bankettek része volt, ahol bor mellé fogyasztották elsősorban. Főleg Ligúriában és Puglia tartományában van nagy hagyománya, de elsősorban Ligúria tartományát és Genovát említhetjük a hazájának. A focaccia egy lisztből, vízből, élesztőből készült kenyérféle. Számos fajtája ismert, amelyeket az ízesítés és az elkészítés módja különböztet meg egymástól.

Focaccia genovese: egyfajta lapos kenyér, amelyet olívaolajjal és sóval ízesítenek.
Hagymás focaccia (focaccia con le cipolle): Genovából és a Ligúr-tenger mellékéről
Focaccia di Recco: két réteg tészta között egy adag vegyes sajt
Focaccia barese: Bariból, jellegzetes pugliai étel, paradicsommal és olívabogyóval.

A ropogós lepény titka a megfelelő lisztben rejlik. Ennek az alapanyagnak a sűrű összetétele garantálja, hogy a lepény ne repedjen meg sütés közben. A lepényt hagyományosan tűzforró kemencében sütik.

 

Mi a focaccia egy igazán különleges változatát hoztuk el Olaszországból, hogy becsempésszük ezt az igazi olasz különlegességet éttermünk kínálatába vendégeink számára. Étlapunkon minden “Don” kezdetű salátáinkat foccacia tésztában kínálunk.

Ha egy igazi olaszos különlegességre vágysz és megkóstolnád focaccia-ban kínált salátáinkat keresd étlapunkon!